четвъртък, 4 декември 2014 г.

4 Декември - Света Варвара

    На 4 декември християнската църква почита света великомъченица Варвара, посечена от своя баща заради християнската си вяра и нежеланието си да се откаже от нея. А на 5 декември отбелязваме деня на Св.Сава.
Света Варвара е родена в края на 3 век. Баща й Диоскор бил езичник. Смята се, че родното място на светицата е някъде в днешно Разложко. Според едно от вярванията, след смъртта на майка й, бащата й издигнал висока кула, в която затворил дъщеря си, за да е далеч от очите на обикновените хора, които според него били недостойни да гледат изключителната красота на момичето. То израснало в размишления за света, който не познава, и за Бога. Когато станало време да се омъжи, баща й разрешил да излезе, за да си намери жених. Така тя се запознала с много хора, които я "запознали" отблизо с Христовата вяра и не след дълго Варвара решила да приеме светото кръщение.
Когато обаче баща й научил за това, се отрекъл от нея и наредил да бъде измъчвана и бичувана. Въпреки това наказание и всичките мъчения света Варвара не се отказала от вярата си. Диоскор поискал и получил съгласието на управителя на града да я осъди на смърт. Смята се, че той собственоръчно посякъл и обезглавил дъщеря си през 305 или 306 година. Поверието разказва още, че на мястото, където Варвара била убита, бликнала топла вода. Затова всяка година в деня за почит на великомъченицата на топлия извор се събират много хора, защото се вярва, че водата е лековита.
Православният календар е отредил този ден на света Варвара, за да ни припомни за нейния подвиг. Малка част от нейните кости се намират в църквата „Свето Преображение” в квартал Лозенец, София.

Няма коментари:

Публикуване на коментар