петък, 30 март 2012 г.

Април - Лазаровден

На този ден имен ден празнуват: Лазар, Лазарка, Лазарин, Лазарина, Лазо, Ласка, Елизар

Информация за Лазаровден

 

На този ден църквата чества възкръсването на Лазар. Лазаровден е подвижен празник, който се чества винаги в събота, една седмица преди Великден.

Обреди и Традиции

 

Типичен за Лазаровден е моминският обичай лазаруване. Участничките са девойки в предбрачна възраст (познато е и детското лазаруване – на момиченца между 6 - и 11-годишна възраст, които подражават на големите лазарки), наричани лазарки или лазарици. Лазарските песни са съпроводени от ритуални хора и ръченици. Ако случайно лазарките пропуснат някоя къща, то според народната вяра нейните стопани ще ги сполети нещастие. Според народните традиции само лазарувало момиче може да се момее и да се омъжи.
На Лазаровден жените омесват погача с мед и я раздават за берекет. В много селища на този ден се прави най-голямата Задушница - Лазарската. Жените почистват и прекадяват гробовете и раздават малки просфорки (хляб с украса) заедно с жито за починалите.
По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден — Връбница (Цветница)


източник: http://www.imen-den.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар