сряда, 9 ноември 2011 г.

Как общуват котките?

За да разберете вашата котка трябва да знаете как тя общува. Котките показват техните чувства, настроения, желания чрез сложна комбинация от пози, звуци и характерно поведение. Със звуците, които те издават, позите които заемат и местата, които маркират те показват на света точно как се чувстват и какво искат.

Език на тялото
Езикът на тялото играе важна роля в комуникацията между котките, както и между котките и хората. Частите на тялото, чрез които те комуникират са: опашка, уши, мустаци, очи, поза на тялото, търкане, изражение на муцуната.
Опашка
Изправена опашка с малки движения обикновено означават внимание, доволна поза. Това е котка, която е приятелски настроена, която е още любопитна към заобикалящата я среда. Ако котката лежи и е с отпусната опашка, то тя е в безгрижно настроение. Ако опашката е снишена и котката замахва с нея напред назад, това обикновено означава че в котката се заражда притеснение и гняв. Извита надолу опашка е знак за предупреждение. Опашката на гневна или уплашена котка може да настръхне.

Уши
Ако ушите на котката са изправени и леко насочени навън означава, че котката е в щастливо, любознателно настроение. Ако отворите на ушите са насочени напред означава, че котката е под тревога за нещо, вероятно е чула мишка. Ако ушите сочат назад, обикновено това е притеснение за нещо и котката е в отбранителна позиция. Изправени уши с отвори сочещи назад озночава че котката е готова да се бие. Ако пък ушите са снишени хоризонтално на главата, то котката е уплашена и е готова да избяга или да се защитава.

Мустаци
Ако мустаците на котката са широко разгърнати и сочат напред, то котката е под тревога и е готова за действие. Ако мустаците са прибрани и сочат настрани, то най-вероятно котката е отпусната и отворена за компания. Ако пък мустаците са прибрани плътно до лицето, котката вероятно е уплашена и готова да се отбранява.

Очи
Ако котката гледа съсредоточено в някой или нещо, то обикновено означава, че или много заинтригувана или се чувства заплашена. Продължително вторачване означава `Внимавай`. Ако котката ви премигва с очи това е сигнал за смиреност и покорност. Ако котката е отпусната и спокойна очите и са присвити и обратното ако са широко отворени с разширени зеници котката е уплашени.

Пози
Ако задната част на котката е извита нагоре и козината е настръхнала това е знак, че е уплашена и готова да се бие(rumble). Котки, които трият тялото си в човек обикновено са щастливи и доволни. Ако котката размятва задницата си, то означава че е щастлива и игриво настроена и вероятно иска да я потриете по коремчето – тази поза обикновено демонстрира голямо доверие. Ако котката обаче размахва лапите си във въздуха, то това може да означава да стоите настрани. Това е класическа поза, която означава че котката не може да избяга от нападателя си и боя е неизбежен.

Разтриване
Котка, която трие тялото си във вашето или разтрива лапите си във вас е не просто привързана към вас, но и има чувство за собственост върху вас. Последното е наследство от времето когато котка ви е била малка и с потриване към майката е стимулирала производство на мляко. Ако котката ви докосва внимателно с лапите си, то също означава голяма привързаност, а пък ако ви удря с лапата си означава да се отдръпнете.

Изражение на муцуната
Лицето на котката не е изразително както при кучетата, но въпреки това изравява емоции. Постоянно треперещ език означава тревога, като тежкото дишане може да е признак за умора, болест или страх. Ако котарак има странно саркастично изражение докато диша, то вероятно е надушил разгонена женска или друга необикновена миризма.

Общуване чрез звуци
Въпреки че общуването чрез звуци е най-маловажно от начините на общуване на котката, с тях те също предават много информация на околните и специално на хората. Някои породи като сиамската са по-гласовити от другите. Всички обаче имат стандартен набор от звуци. Най-известното `мяуу` може да означава, че котката иска нещо, че е смутена или е нацупена от някаква ситуация и очаква вие да направите нещо. Мъркането обикновено означава `Добре дошъл вкъщи. Радвам се да те видя.` Майките издават меко мъркане, с което викат малките си, а понякога използват този звук и в компанията на хора. Ръмженето, съскането, плаченето и озъбването очевидно означават оплакване, уплаха или гняв. Направете и място като чуете тези звуци. Най-популярното мъркане е основно израз на задоволство, но в някои случаи означава, че котката е разстревожена или пък се опитва да се успокои след стрес.

Няма коментари:

Публикуване на коментар