сряда, 9 ноември 2011 г.

Архангеловден

Православните християни отдават почит на св. Архангел Михаил - архистратег (военачалник) на цялото небесно войнство от ангели и архангели.
Освен видимия свят Бог създал и невидим, който се обитава от ангели. Те са разделени на групи - архангели, началства, власти, сили, господство, престоли, херувими и серафими...

Тяхната закрила ни е необходима в духовния живот, в борбата ни със злото и изкушенията.
Всеки човек има своя ангел-пазител, който се моли за него на Бога, предпазва го от беди, съветва го да върши добри дела, внушава му добри мисли и желания и скърби за него, когато греши и забравя Божиите заповеди.

Словото Божие представя св. архангел Михаил като вожд на небесните сили и борец против духовете на тъмнината.

Седем са ангелите, които стоят пред Престола на Господ. Един от тях – Денница – се възгордял и чрез своето падение увлякъл много духове. Оттогава светът е разделен на добро и зло. Под водачеството на Свети Архангел Михаил всички ангели останали верни на доброто. Затова той е на особена почит сред християните.

Светецът е символ на доброто, на справедливостта и светлината. Носител е на силата, която облагородява, затова в иконите е изобразен с копие в ръка, а с краката си тъпче дявола.

Имен ден празнуват кръстените с имената: Ангел, Ангелина, Рангел, Михаил, Михаела, Милена, Милан, Милана, Гаврил, Радка, Райна, Огнян, Пламен, Емилия, Емил...

Народът ни нарича арх. Михаил и св. Рангел, като представата за него е свързана с мита, че бил един от шестимата братя-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите.

Той вадел душата на човека и затова е наречен Душевадник.

В чест на ангела Душевадник се коли овен или шиле, а на трапезата се слагат обредни хлябове, подобни на онези, които се месят за помен, и червено вино.

източник:rozali.com
-------------------------------


Наричат го още Рангеловден. На този ден православната църква чества водача на небесните сили св. Архангел Михаил. Според народните вярвания Свети Рангел е един от седемте братя, които си разпределили света - небето, земята и човешкия мир и нему се паднали мъртвите. Той имал грижата да прибира душите и да ги носи на оня свят при св. Петър, който мерел греховете им. Затова го наричат душевадник. По традиция на тази дата се прави семеен курбан. Коли се шиле или козле. На трапезата задължително се слагат и два обредни хляба, наречени на Рангел Душевадеца.

Именници: Ангел, Ангелина, Лина, Михаил, Михайлина, Михаела, Мила, Милена, Рангел, Рафаил, Гавраил, Гаврил, Серафим, Райко, Рая, Радко, Райна, Радослав, Рада, Радостин, Радивой, Емилия, Емил, Райко, Райка, Райчин, Рачо, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Милко, Милка, Михо, Геле, Ханка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар