Именници: Мария, Мара, Марена, Марилена, Мариан, Марияна
Християнският свят чества Успение Богородично, защото на този ден се е
споминала Дева Мария - майката на Христос. Празникът се нарича Голяма
Богородица (за разлика от Малка Богородица през септември, когато се е
родила светицата). Чества се най-вече от жените, които се молят на
светицата да благослови семействата им и да дава здраве на децата им.
Бездетните принасят курбан с молба за майчинство. На Успение на
Пресветата Богородица - покровителката на майчинството и жените, се
раздава от първите набрани дини и грозде. Колят се животни и се правят
курбани за здраве и дълъг живот.
Обредна трапеза: варено жито, царевица, пшеница, пита, каша от пиле, грозде, диня, мед.
Днес е Успение Богородично, известно още като Голяма Богородица. Това е един от 12-те големи християнски празника, като се чества, както от православни, така и от католици.
Българската православна църква отбелязва празника на 15 август, а македонската на 28 август.
Днес е денят, в който Божията майка, която е на 64 години, напуска земния живот и отива при своя син.3 дни преди смъртта Архангел Гавраил й казва, че Господ иска тя да отиде при него в царството му, за да царуват вечно заедно. Последното желание на Богородица е да види Светите апостоли на едно място. Те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим.
3 дни по-късно самият Иисус Христос слиза от небето за душата на Богородица. Погребват я в една пещера близо до Гетсимания и затварят входа с огромен камък. След няколко дни я отварят, за да се поклони пред светицата апостол Тома, той намира само нейната плащеница.
Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в небесата Божията майка, която е обкръжена от ангели и им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни."
В памет на нейното явяване, църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави „въздигане на хляба“.
След тържествената литургия на Голяма Богородица се освещават обредни хлябове, които жените раздават за здраве и за починалите близки. На днешния ден се правят родови срещи, свързани с жертвоприношение – курбан за здраве, за живот, против премеждия и болести и за плодородна година. Традиционните ястия на трапезата са пиле каша, тиква, прясна питка, варено жито, царевица, грозде и диня.
източник: интернет
Няма коментари:
Публикуване на коментар