сряда, 2 май 2012 г.

6 Май - Гергьовден

Именници: Георги, Галя, Ганчо, Ганка, Гергана, Георгина, Генчо, Гиньо, Гоце, Гинка, Гео, Гюро, Гюрга, Гюргелена, Порица, Йорго.


Чества се в деня на християнския светец Георги, който в народните представи е покровител на овчарите и стадата, а от III век и светец-покровител на войската. Тачен от народа ни повече даже и от Великден (”хубав ден Великден, дваж по-хубав Гергьовден”), той е подчертано земеделски и скотовъден празник, на който за първи път през годината се изкарва добитъкът на паша, издояват се овцете, яде се агнешко месо и се пие овче мляко. Преди изгрев моми и момци берат цветя и билки, от които правят венци и окичват със зеленина врати и прозорци. В ранната утрин всички се къпят в роса за здраве. “Чисти” жени месят специални обредни хлябове (”овчарник”, “кошара”, “боговица”, “гергьовски кравай”, “харман”). Но най-важният обичайна празника, почитан и днес, е заколването на агне като курбан на светеца. Коли се първото обагнило се след Нова година мъжко агне. И овцата майка, и агнето се окичват с венци от цветя и зеленина, закрепва му се запалена свещ. Мъжът, който ще принася курбана, дава на агнето сол, трици и трева (символизиращи “ситост, плодородие и обилна паша”), прекръства се на изток и заколва жертвеното животно. Счита се, че кръвта му има предпазващ характер и затова с нея са се пишели кръстове по лицата на децата и мажели горния праг на входната врата.
Преди заколването (или след опичането) агнето се носи в черква, за да му се чете молитва.
Обредна трапеза: печено агне, дроб-сарма, яйца, варено жито, обредни хлябове, квасено мляко, прясно сирене, баница, зелени салати, ястия със спанак, лобода, киселец, зелен чесън.

1 коментар: