вторник, 6 март 2012 г.

6 Март - Красимир, Красимира

Дойде пролетта и в календара започнаха да разцъфтяват най-различни именни дни. Никнат като пролетни цветя и освежават деня ни.
Днес имен ден имат Краси, Красимир, Красимира. Името им означава "украса на света".

КРАСИМИР - койтo краси cвeта (славянски). Според етнолозите името Красимир възниква през Възраждането като свободен превод на гръцкото Козма. КРАСИМИРА - женска форма на Красимир. Дали е така или не, никой не знае.

Още когато кръщават децата си с тези хубави имена, родителите ги орисват да бъдат красиви и мирни, да радват дома им и да украсяват живота им.

Тези имена са събирателни на човешкия копнеж по спокоен и уютен живот, нещо толкова рядко срещано в днешния стресиращ век.

На този ден е добре да си помислим дали достатъчно оценяваме красотата около нас... дали изобщо я забелязваме... дали я опазваме... дали сме съпричастни...

С какво лично ние допринасяме за хармонията в семейството, за спокойствието в квартала, в който живеем, дори за глобалния мир. Такива простички въпроси, за които обикновено нямаме време дори да се сетим.

А какво му трябва на човек, за да бъде щастлив, една красива усмивка, един очарователен пейзаж... това да направиш деня на някого по-красив и по-спокоен.

Нека да посветим днешния ден на малките неща, които правят големия свят по-красив.

Определено е хубаво да има именни дни, в които да се сещаме, че все пак...  красотата е орисана да спаси света, а още по-хубаво е да има хора, които да го потвърждават с живота си.

Честит имен ден на Красимир и Красимира – да украсявате живота ни!

Вергиния Генова | 2008-03-06

Няма коментари:

Публикуване на коментар